Doktora gidinceye kadar...

Kendi kendimize tedavi etmeye çalıştığımız yakınmaların başında ateş, baş ağrısı, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, mide yanması, karın ağrısı, ishal, kabızlık ve göz kızarması geliyor. Bu belirtiler çok sıradan, gelip geçici, ufak tefek gündelik yanlışlardan kaynaklanan basit sıkıntılar olabileceği gibi ciddi hastalıkların ilk habercileridir belki de… O nedenle, bir hekime danışmadan ilaç kullanmaya başlayanlara birkaç uyarım olacak.
Bir yakınmanız olduğunda kendi kendinize tanı koymayın. Ancak bir hekimin kavrayabileceği ciddiyetteki bazı belirti ve bulguları siz atlayabilirsiniz. Ev halkında, komşunuzda, arkadaşınızda gözlemlediğiniz benzer belirti aynı sağlık sorununa yol açmayabilir ya da kullanılan ilaç ve ilacın dozu sizde sonuç vermeyebilir.
İlaçların kullanım notlarını okuyun. Bu bilgilerin olası tüm sakıncaları, yan etkileri ya da ancak ortalama dozları aktardığını, çok ayrıntılı olduğunu da unutmayın. Aklınıza takılanları hekiminize ya da eczacınıza danışın.
1,2,3 Kuralı
Tek bir yakınmanız olduğunda, örneğin ateşiniz yükseldiğinde, düşmesi için en fazla 72 saat süre tanıyın ve sonra hekime müracaat edin. İki belirti varsa, örneğin ateşe boğaz ağrısı da eklenmişse en fazla 48 saat süreyle ateş düşürücü ve pastil gibi kendi kendinizi tedavi etme yöntemlerini deneyin. Hala yakınmalarınız sürüyor ise hemen hekiminizden randevu isteyin. Ateş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi üç yakınma bir aradaysa ve kullandığınız ev ilaçlarınıza rağmen yakınmalarınız 24 saat sonra aynı şiddette devam ediyorsa soluğu doktorunuzun muayenehanesinde alın.
 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook