Verimli bir uyku için beş altın kural


1) Uykunuza saygı duyun!
Uykuya dalmakta güçlük mü çekiyorsunuz? Belki de uyku zamanınızı kaçırdınız. Filmin sonunu izlemek, kitabın heyecanlı bölümünü tamamlamak ya da arkadaşlarla sohbete devam etmek için bastıran uykuyu kovaladınız! Treni kaçırdınız! Uyku, yaklaşık bir buçuk saatlik aralarla gelir. Eğer bu treni kaçırdıysanız son vagona atlamak için uğraşmak nafile! Bir sonraki treni beklemeniz gerek.
Buna karşılık geç yatmayı seven yapıdaysanız tavuklarla aynı zamanda yatağa girmeniz de faydasız! Ne zaman ki gözleriniz yanar, esnemeye ve ürpermeye başlarsınız o zaman yatağa koşun!
Her zaman aynı saatte yatmayı ve sabah ta aynı saatte kalkmayı alışkanlık haline getirin. Bedeninizin biyolojik saatine uymak işinizi kolaylaştırır.

2) Uygun sıcaklığı bulun!
Organizma, kendini uykuya hazırlarken ısısını da düşürür. Yatak odanızın çok sıcak olmamasına dikkat edin. Ilık bir duş (37 ºC), uygun oda sıcaklığı (20 ºC) uykuya dalarken çok yardımcı olur. Ayakları sıcak tutmak da çok önemlidir. Araştırmalar, kol ve bacakların sıcak olması ile küçük çaplı damarların genişlediğini ve bunun da uykuya dalışı kolaylaştırdığını göstermiştir.

3) Akşamları hafif yiyin!
Sindirim güçlüğü uykuya engel olacağından akşam yemeklerinde hazmı kolay besinler seçmek en iyisidir. Kırmızı et, baharatlı yemekler, alkol, kahveden kaçının! Balık, tahıl ve süt grubu yiyecekler, sebzeler ilk tercihleriniz olsun!
Triptofan içeren süt grubu besinler iyi bir seçimdir. Triptofan, uykuya dalmak için gerekli olan, “sakinlik hormonu” Serotonin’in ön maddesidir.
Yatmadan iki saat önce akşam yemeğiniz bitmiş olsun! Bir bitki çayı (ıhlamur, mine çiçeği, papatya, portakal çiçeği vb.) ya da bir bardak ılık süt için.

4) Yuvanızı hazırlayın!
Uyuyamıyor musunuz? O zaman ayakucunuzdaki televizyonu derhal kaldırın! Aynı şekilde yatak odanızın bir köşesini işgal eden çalışma masanızı da… Battaniye altında ya da yatarak çalışmayı da bırakın! Yatak odası “çok amaçlı salon” değildir. Yatağa gelince… Yayları bozuk, ortası çökmüş bir yerde uyku gelmez. Bir yatağın ortalama ömrü 10 yıldır. Sizinki kaç yaşında? Yastık da yatak kadar önemli. Bir başka sorun da komşunuzun horlaması olabilir. O zaman listeye kulak tıkacını da ekleyebilirsiniz!

5) Kafaya takmayın!
Bazı zihinsel etkinlikler uykuyu kaçırabilir. O nedenle televizyon, video oyunları hatta vergi formları, faturalar, muhasebe defterleri, düzeltilmesi gereken sınav kâğıtları yatak odasına girmemeli. Aile içi tartışmalar da… Sinirlenmek, kafada kurmak sonra da uyuyamamak ya da sık sık uyanmak için bundan iyi neden olamaz!



 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook