Kan basıncı yüksekliği göz tansiyonuna yol açar mı?

Glokom (göz tansiyonu), göz içi basıncının yükselmesiyle görme sinirinin giderek zayıflamasına ve görme kaybına yol açan, kronikleşen (süreğenleşen) bir hastalıktır.
Glokom’a herkeste ve her yaşta rastlanabilirse de ailesinde glokom bulunanlar, şeker hastalığı, ileri miyopi (uzağı iyi görememe) ve damar hastalığı olanlar, 40 yaş üzerindeki kişiler daha riskli grubu oluşturur. Bazı klinik çalışmalarda, hipertansiyon (kan basıncı yüksekliği) sorunu olan kişilerde, göz içi basıncının da yüksek bulunması arada bir bağlantının olabileceğini düşündürmüştür.
Glokom’da ailesel geçişinin önemli olduğu ve ailesinde göz tansiyonu bulunan kişilerin bu hastalığın görülmesi açısından normale göre 8 kat daha fazla risk altında olduğu unutulmamalıdır.

Glokom, sinsi bir hastalıktır.

Çoğunlukla ileri dönemlere kadar hiçbir belirti vermeyen ve doktor muayenesi olmadıkça ortaya çıkarılması güç bir hastalıktır. Bu nedenle, belirli aralıklarla göz hastalıkları uzmanı kontrolünden geçmek çok önemlidir. Üç bulgu tanı koydurucudur: birincisi, göz içi basıncının yüksek olmasıdır; normalde göz içi basıncı 10–20 mm’dir. İkinci olarak aranılan bulgu, göz dibi muayenesinde görülen göz siniri tahribatıdır. Üçüncüsü de görme alanı muayenesinde, görme sinirindeki tahribatı gösteren görme alanı bozulmalarıdır.
Akut (ani gelişen) glokom krizinde, göz içi basıncının ani olarak çok yüksek düzeylere yükselmesiyle ortaya çıkan, şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı, gözün kıpkırmızı olması, bulantı, kusma gibi belirtiler olur. Mutlaka hemen bir uzmana başvurmak gerekir.
 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook