Kulağınıza küpe olsun!

Bedenimiz, alışık olmadığı koşullarla karşılaştığında, parçalarından yani organlarımızdan herhangi biri olağan dışı çalışmaya başladığında çeşitli belirtiler verir.
Bir tür alarm olarak kabul edebileceğimiz bu uyarılar ilk anda önemsiz gibi değerlendirilip önlem alma aşamaları geciktirilirse başımıza giderilmesi zor dertler açabilir. En doğrusu, bir hekime danışmak ve önerilenleri uygulamak, hatta bazı durumlarda doğrudan acil servise başvurmaktır.

Bu belirtilerden birkaçını sıralayalım:

►Yüksek ateş, boyun sertliği ve şiddetli baş ağrısı, “Menenjit” adlı çok ciddi bir enfeksiyonun habercisi olabilir.

►Çok ani gelişen ve baygınlık yaratan baş ağrısı, beyin içi kanamanın ilk belirtisi olabilir. “Anevrizma” adı verilen, 40 yaş altı kişilerde görülme olasılığı daha yüksek olan, beyin damarının genişleyip kanın göllenmesi ve cidarının incelmesi sonucu yırtılma riski oluşturan, çok ciddi risk taşıyan bir klinik durumdur.

►Simsiyah, “katran gibi” dışkılama, mide ya da ince bağırsakta kanamayı haber veriyor olabilir. Kanamayı hemen durdurmak için tedaviye başlamak kadar altta yatan kanser şüphesinin giderilebilmesi için ileri tetkikler planlanması da önemlidir.

►Açıklanamayan kilo kaybı durumları, beraberinde iştah azalması olsun olmasın üzerinde durulması gereken belirtilerdendir. Elbette, beslenmenize dikkat edip bir program uygulamaktaysanız kilo kaybınız olağan karşılanacaktır. Beslenmede değişiklik olmaksızın karın çevresinin artışı ise yumurtalık kanseri nedeniyle sıvı birikmesi sonucunda gelişmiş olabilir. Bir an önce uzmana danışmakta yarar vardır.

►Bilinç bulanıklığı, dilin peltekleşmesi, kaslarda güç kaybı ve zayıflık, karıncalanma, duyu kaybı, yanıcı tarzda ağrılar çok ciddi sonuçlar doğurabilecek bir nörolojik tablo olan “inme”nin öncü belirtilerindendir. Bir beyin damarının pıhtı nedeniyle tıkanması ya da kanaması sonucu, beslediği alanda işlev eksikliği kliniğe yansıdığı andan itibaren risk oluşmaktadır.

►Hanımlar için menopoz sonrası vajinal kanama, beyler için testiste kitle ciddiyetle yaklaşılması gereken bulgulardır.
 
Ana Sayfa Twitter Facebook Twitter Facebook